Otkrivene poslednje reči posade "Titana" pre implozije: Nakon ove poruke se odigrao sav užas! (VIDEO)
Podmornica "Titan", Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

SASLUŠANJE

Otkrivene poslednje reči posade "Titana" pre implozije: Nakon ove poruke se odigrao sav užas! (VIDEO)

Na saslušanju je prvi put prikazana i slika, snimljena vozilom na daljinsko upravljanje, koja prikazuje repni konus "Titana" na morskom dnu

Objavljeno:

Istražitelji Obalske straže Sjedinjenih Američkih Država otkrili su u ponedeljak poslednje reči koje je posada podvodnog plovila "Titan" razmenila sa svojim matičnim brodom "Polarnim princom".

- Ovde je sve dobro - glasila je poslednja poruka upućena sa podmornice pre implozije u junu 2023. godine.

Na saslušanju je prvi put prikazana i slika, snimljena vozilom na daljinsko upravljanje, koja prikazuje repni konus "Titana" na morskom dnu.

"Titan" je implodirao dok je putovao prema olupini britanskog prekookeanskog broda "Titanika". Podmornica je implodirala nekih dva sata nakon zarona. Istraga Obalske straže SAD počela je u ponedeljak i trebalo bi da traje dve nedelje. Obalska straža je navela da želi da otkrije činjenice o nesreći i smisli uputstva kako se slične katastrofe ne bi dogodile u budućnosti.

Analiza implozije "Titana" počela je pre 15 meseci. Kompanija OceanGate, proizvođač plovila, kritikovana je zbog dizajna podmornice, bezbednosnih protokola, ali i nepoštovanja propisa. Očekuje se da će pred Morskim odborom za istrage Obalske straže SAD (MBI) svedočiti možda čak i 10 bivših radnika OceanGatea. Trebalo bi da svedoče i suosnivač kompanije Guljermo Sonlejn i stručnjaci za podmorska istraživanja i bezbednost.

Predsednik MBI Džejson Nojbauer rekao je da je MBI najviše istražno telo u Americi koje se bavi američkim pomorskim nesrećama i sastaje se otprilike jednom godišnje. MBI čine najviši funkcioneri Obalske straže SAD i Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja (NTSB) i može ministarstvu pravde predložiti kazne za osobe odnosno kompanije ili institucije koje smatra odgovornima za neku konkretnu nesreću. MBI ima pravo da predloži i da sud kazneno goni odgovorne.

Istražitelji Obalske straže u ponedeljak su predstavili animaciju putovanja "Titana" koja je uključivala i poruke koje je podvodno plovilo razmenilo s matičnim brodom. Posada "Polarnog princa" koja je pružala podršku "Titanu" tražila je od posade podmornice da joj kaže na kojoj se dubini nalazi i koliko je teška, ali i da li može videti brod.

Odgovori koje je "Titan" slao postepeno su postajali sve nedosledniji. Funkcioneri su u ponedeljak konstovali da trup broda nije prošao test treće strane i da je sedam meseci bio izložen vremenskim prilikama i drugim nepogodama. OceanGate je nakon incidenta obustavio sve istraživačke i komercijalne aktivnosti.

Kompanija trenutno nema zaposlenih.

Bonus video:

01:10

OVA PODMORNICA JE BILA PREDVIĐENA DA IDE DO 1.300 METARA! Stručnjaci analiziraju: Kompanija je dala OVE ugovore, znala je rizik!

(Espreso/ BBC/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.